Leo Sammallahti Todistepohjaisia ratkaisuja, ei teoreettisia ongelmia. Hyviä uutisia onnistuneesta politiikasta ympäri maailmaa, ei yksittäisten poliitikkojen arvostelua.

70 luvun eliitin vallankaappaus

71. Nixon ja dollarin irrottaminen kultakannasta


Kaikki alkaa vuodesta 1971. USA:n budjetti, lähinnä Vietnamin sodan takia, on ensimmäistä kertaa alijäämäinen koko silloisen vuosisadan aikana. Presidentti Nixon yllättäen päättää irrottaa dollarin kultakannasta, poistaen mahdollisuuden vaihtaa dollarin n. 35 milligrammaan kultaa. Epäillään että Ranskan harkitsi sen dollareiden lunastamista kultana. Tämä antaa Yhdysvaltain Keskuspankille mahdollisuuden painaa dollareita "niin paljon kun se kokee tarpeelliseksi." talousnobelisti Paul Krugmanin sanoin.
Tämän, ja sen myötä vahvistuneen ja mahdollistuneen talouspolitiikan myötä 1960-1970 luvun maailmanlaajuinen talouskasvu laski 3,5 prosentista 2:een seuraavana vuosikymmenenä, vuosina 1970-1980. Se jatkoi hiipumista 1980-1990 1,2 %:iin, ja 1990 – 2000 viimein 1 %:iin. Tämä on se taso jossa se liikkuu myös nykypäivinä.

 

73. Saudi-Arabian varojen dollarisointi ja Chilen vallankaappaus


73 tapahtui kaksi merkittävää vallankaappausta. Koko maailmantaloutta järkyttänyt OPEC maiden öljykriisi, jolloin öljyn reaalihinta (keltainen käyrä) nousi korkeimmalle tasolle miltei tasan sataan vuoteen.

Öljykriisin seurauksena Yhdysvallat neuvotteli Saudi-Arabian tallettamaan öljyvaransa dollareina New Yorkilaisiin investointipankkeihin. Nämä rahat lainattiin myöhemmin aikoina puolestaan yli 70lle kehitysmaalle rakennesopeutuslainoina, joiden ehtoihin kuului yhteiskunnalliset uudistukset mm. markkinoiden vapauttaminen maailmankaupalle ja kotimaisen säätelyn vähentäminen. Vain muutama lainanottajamaa hyötyi muutoksista, ja useimmat ovatkin pyrkineet maksamaan sen takaisin niin nopeasti kuin pystyvät. 1945 luvulta noin neljäsosa vuosisadan kestänyt velkakriisitön aikakausi loppui. Pankkikriisit levisivät kattamaan massiivisen määrän valtioita varallisuuden alapäästä. Korkojen myötä takaisinmaksut ovatkin kerryttäneet noin 50 Marshall-ohjelman (Yhdysvaltain rahoittama Euroopan jälleenrakennus) verran varallisuutta kehitysmaista teollisuusmaihin. Vaikka rakennesopeutuslainojen nimi jouduttiin vaihtaa huonon julkisen kuvan takia, molemmat käytännöt, saudidollarit ja yhteiskunnallista rakennemuutosta edellyttävät lainat, jatkuvat yhä.
Chilessä, tuolloin etelä-amerikan isoimmassa taloudessa, kansallistamisohjelmia kannattanut demokraattisesti valittu Salvador Allende tapettiin ja korvattiin yksityiselle sektorille ystävällisemmällä Pinochetillä.

 

74. Palkat pysähtyvät, tuottavuus jatkaa kasvuaan


Samoina vuosina palkkojen nousu alkoi hidastua huolimatta jatkuvasta tuottavuuden kasvusta. Alla taulukko joka ei jätä tätä epäselväksi.


 

75-76. New Yorkin vallankaappaus ja korruption laillistaminen

 

Vuonna 1975 tapahtui uusi vallankaappaus, mutta tällä kertaa kohde oli Yhdysvaltain rajojen sisällä. New Yorkin osavaltion hallinto oli taloudellisissa ongelmissa, ja ajautui lähes konkurssinkaltaiseen tilaan, jossa se antoi pankkien purkaa niitä itseään koskevan säätelyn.


Vuonna 1976 Yhdysvalloissa sallittiin rajattomat vaalilahjoitukset ja yrityksille sallittiin salaisten poliittisten komiteoiden perustaminen. Esimerkiksi Business Roundtable niminen yhdistys, jonka tavoite oli ”antaa yrityksille poliittista valtaa” laajeni niin valtavaksi, että sen jäsenyritykset tuottivat yhdessä puolet koko Yhdysvaltain bruttokansantuotteesta. Business Roundtable yksinään käyttää n. 900 miljoonaa lobbaukseen vuosittain. Poliittisten komiteoiden määrä kasvoi vuosina 1974 – 1982 noin 90:stä 1460:een, ja USA:n kauppakamarin jäsenyritysten määrä samassa ajassa 60 000:sta 250 000:een.

 

79-81. USA:n, Britannian ja Kiinan uudet valtionpäämiehet

Vuosina 79, 80 ja 81 entinen supervalta Britannia, senaikainen supervalta Yhdysvallat ja tuleva supervalta Kiina saivat kaikki uuden päämiehen, joka kannatti säätelemättömämpää markkinataloutta. Ensimmäiseksi 1979 Britanniassa Konservatiivipuolue voitti vaalit ja Margaret Thatcherista tuli pääministeri, vuonna 1980 Deng Xiaoping, joka avasi Kiinan maailmanmarkkinoille ja aloitti Kiinan nousun maailman johtavaksi taloudeksi asettui valtaan syrjäyttämällä Maon lyhytaikaisen seuraajan Hua Guofengin, ja vuonna 1981 Yhdysvalloissa Ronald Reagan astui valtaan.

Tuona aikana yhdysvaltain velkaantuminen kiihtyi nykymittakaavaan, vaikkakin se oli alkanut jo 70-luvulla, kuten alla oleva kuva selvästi osoittaa.


Samaan aikaan kansainvälisen rahoitusalan liikevaihto kasvoi miltei kuusikymmentäkertaiseksi vuoden 83:n 2,3 miljardista vuosituhannen vaihteen 130 miljardiin. 1980 luvun alussa myös Yhdysvaltain rikkaimpien osuus varallisuudesta lähti kasvuun, ja ylivoimaisesti suurimmin rikastuva väestönosa oli rikkain 0,1%, siinä missä vuosina 45-60 tulot nousivat sitä nopeammin, mitä pienempituloinen oli kyseessä.


Yhdysvaltain sisäinen kontrollikoneisto myös kasvoi, kaikkien onnistuneiden vallankumousten tavoin, kun valtion väkivaltakoneisto laajeni ennennäkemättömiin mittoihin. Ylivoimaisesti suurimman sotilasbudjetin lisäksi Yhdysvalloissa on eniten vankeja sekä kokonaislukumäärällä että väestöön suhteutetulla lukumäärällä laskettuna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Leo, suosittelen kopioimaan saman tekstin myös Kauppalehti.fi Talouspolitiikka osioon. Siellä on paljon enemmän kartalla olevaa väkeä ja monenlaista näkökulmaa, myös nykyjärjestelmää puolustavaa.

Rug Head

Leo, erittäin hyvä kirjoitus!

Toivon, että tätä kommentoitaisiin paljon laajemmin.

Kuulennoista manipulatiiviselle 2010-luvulle...

Toimituksen poiminnat