Leo Sammallahti Todistepohjaisia ratkaisuja, ei teoreettisia ongelmia. Hyviä uutisia onnistuneesta politiikasta ympäri maailmaa, ei yksittäisten poliitikkojen arvostelua.

Idea Osuuspankille: Vakuutus auttamaan yksinäisiä vanhuksia koiran hankinnassa

Ikääntyneiden yksinäisyys

THL:n avion mukaan joka kolmas yli 65-vuotias tuntee itsensä ajoittain yksinäiseksi ja 4–5 prosenttia tuntee jatkuvampaa yksinäisyyttä.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan yksinäisyys nosti paikallisten ikääntyneiden parissa ennenaikaisen kuoleman riskiä 45%, siinä ylipainon vaikutus oli 20% ja alkoholin liikakäytön 30%. Vaikutukset näkyvät esimerkiksi stressihormonien määrässä, immuunijärjestelmän toiminnassa ja sydämen terveydessä.

London School Of Economicsin tutkimuksen mukaan sijoitukset yksinäisyyden vähentämiseksi voivat tulla yhteiskunnalle kolminkertaisina takaisin.

Koiranomistamisen hyödyt

Koira vaatii päivittäistä ulkoilutusta, ja sen onkin todettu lisäävän omistajien liikuntaa ja olevan hyväksi terveydelle. Lisäksi koiran omistaminen vähentää ahdistusta, masennusta, yksinäisyyden tunnetta ja dementiapotilaiden käytöshäiriöitä sekä lisää stressinsietokykyä ja turvallisuuden tunnetta.

Kohtaamisongelma

Kuinka moni vanhempi ihminen ei hanki lemmikkiä koska uskovat joutuvansa lemmikin elinaikana sairaalahoitoon useiksi päiviksi tai viikoiksi, eikä heillä ole läheisiä joita he voisivat tai viitsisivät pyytää pitämään lemmikistä huolta?

En tiedä, mutta tämä olisi hyvä selvittää, sillä ihmiset joilla on terveysongelmia ja joilla on vähän läheisiä eivät näistä syistä johtuen voi hankkia koiraa, vaikka samoista syistä he hyötyisivät koiranomistamisesta kaikkein eniten.

Vakuutus, jossa eläimen hoito turvataan jos vakuutettu joutuu itse sairaalahoitoon eikä voi pitää lemmikistä huolta

OP:n eläin- ja terveysvakuutuksen ottajille voitaisiin tarjota mahdollisuutta turvata lemmikin hoito silloin kuin vakuutettava tarvitsee sairaalahoitoa, tai ainakin tietyn pituisen ajanjakson ajan. Tälläistä palvelua tarjoaa Yhdysvalloissa esimerkiksi Trupanion yritys.

Eläinvakuutusten sekä ikääntyneiden määrä on kasvussa. Myös koirataloissa on paljon vanhoja, kaltoinkohdeltuja tai sairaita koiria, jotka etsivät uutta kotia.

Sairaaloissa ruuhkaa aiheuttavat ikääntyneet yksinäiset ihmiset jotka tulevat sairaalaan saadakseen jotain sosiaalista kontaktia. Mikäli näillä ihmisillä olisi lemmikki ja mahdollisuus mennä koirapuistoon, se saattaisi vähentää tälläisiä sairaalakäyntejä. Tämä voi olla yksi tekijä liikunnan aiheuttamien terveyshyötyjen lisäksi siinä, miksi koiranomistajien on todettu käyvän muita harvemmin sairaalassa. Eräs hyötyjä voisi olla OP-Pohjolan sairaalat.


Voit tutustua muihin osuustoimintaa käsitteleviin kirjoituksiini blogissani Uusi Osuustoimintaliike, ja voit myös äänestää minua Helsingin Osuuspankin vaaleissa numerolla 98 tässä osoitteessa. Äänestäneiden kesken arvotaan vuodeksi Volkswagen Passat GTE Variant -hybridiauto veloituksetta käyttöön.

Lähteet:

https://www.theguardian.com/society/2017/oct/12/loneliness-as-bad-for-he...
https://yle.fi/uutiset/3-9293580
https://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/ihmissuhteet/yksin-asuminen-ja-yksin%C3%A4isyys-yleisi%C3%A4-ik%C3%A4%C3%A4ntyess%C3%A4
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26164613
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25240250

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Toni Tamminen

Erinomainen idea juuri Osuuspankille, joka kuumeisesti etsii kasvua ja uusia innovaatioita ja visioita syrjäseuduilta lopetettuja konttoreiden ja kustannuspaikoilta pois savustettujen toimihenkilöiden tilalle.
Osuustoiminnan hengessä sen ensimmäisen koiran voisi lahjoittaa vaikka juuri eläköityvälle pääjohtajalle yksinäisten eläkepäivien seuraksi ja seuraava askel voisikin sitten olla digikoirat.

Toimituksen poiminnat